Kylämummit ja -vaarit

Kylämummi ja -vaari
Kuva MLL/Matti Matikainen

MLL:n kylämummit ja -vaarit ovat vapaaehtoisia, jotka toimivat lasten kanssa muun muassa perhekahviloissa, päiväkodeissa, kerhoissa, kouluissa ja kirjastoissa. Monet tulevat mukaan, koska ajan viettäminen lasten kanssa on mukavaa.

Joillakin kylämummeilla tai -vaareilla on omia lastenlapsia, toisilla ne asuvat kaukana ja toisilla ei vielä ole lapsenlapsia. Toimintaan voi lähteä mukaan jo ennen eläkkeelle siirtymistä. Yhteistä osallistujille on, että he ovat vapaaehtoistyöstä kiinnostuneita, luotettavia aikuisia, jotka haluavat olla läsnä lasten arjessa ja antaa aikaansa. Mummit ja vaarit toimivat esim. päiväkodeissa, kirjastoissa, kouluissa, MLL:n perhekahviloissa tai kerhoissa. Mummit ja vaarit eivät ole kenenkään henkilökohtaisia varaisovanhempia, vaan he toimivat yhteisön yhteisinä mummeina ja vaareina.

Kylämummiksi ja -vaariksi voi jokainen ryhtyä omilla ehdoillaan ja päättää itse, kuinka pitkäksi aikaa ja kuinka usein voi sitoutua. Kylämummit ja -vaarit tekevät lasten kanssa itselleen luontevia asioita, esimerkiksi lukevat kirjoja, askartelevat, leikkivät tai lähtevät mukaan metsäretkelle. Tärkeintä on läsnäolo, kuunteleminen, tukeminen ja rohkaiseminen. Jokainen voi osallistua oman elämäntilanteensa ja voimiensa mukaan. Kylämummeille ja -vaareille järjestetään myös vertaistapaamisia.

Kylämummi ja -vaari -toiminnan tavoitteet

• tukea hyvää lapsuutta vahvistamalla sukupolvien ketjua

• lisätä sukupolvien välistä myönteistä vuorovaikutusta ja yhteistoimintaa

• siirtää kulttuuriperintöä

• luoda aktiivisille suurille ikäluokille mahdollisuus tehdä antoisaa vapaaehtoistyötä

• lisätä alueellista yhteisöllisyyttä ja yhteisvastuuta lapsista

Esimerkkejä toiminnasta

Sairaalamummit ja -vaarit toimivat Oulussa Oysin lasten osastolla. He voivat tarjota lapsille seuraa, olla pelikaverina tai lukea yhdessä esim. vanhempien käydessä asioilla. Toiminta toteutetaan tiiviissä yhteistyössä osaston henkilökunnan kanssa.

Lukumummit ja -vaarit lukevat kouluilla yhdessä niiden 2.-6. luokkalaisten lasten kanssa, jotka tarvitsevat lisätukea lukemiseen. Lukuhetket voidaan toteuttaa kahden kesken tai pienissä ryhmissä koulupäivän aikana. Lapset saavat lisää mukavia lukukokemuksia ja myönteistä palautetta sekä kontaktin toiseen sukupolveen.

Jos kiinnostuit kylämummi ja -vaaritoiminnasta, ota yhteyttä oman alueesi MLL:n paikallisyhdistykseen tai MLL:n Pohjois-Pohjanmaan piirin vapaaehtoistoiminnan koordinaattoreihin. MLL:n yhdistykset ja piirit perehdyttävät kylämummit ja -vaarit tehtäväänsä ja auttavat löytämään sopivan lapsiryhmän, jossa vierailla.

Piirin eteläinen alue:
Piia Korkiakoski
vapaaehtoistoiminnan koordinaattori (piirin eteläinen alue)
piia.korkiakoski(at)mll.fi

Piirin pohjoinen alue: