Vapaaehtoistyö antaa mahdollisuuden vaikuttaa 

4.12.2020

Kesällä 2006 olin kävelylenkillä 1-vuotiaan poikani kanssa, ja huomasin Maikkulan monitoimitalon ikkunassa ilmoituksen MLL:n perhekahvilasta. Pohdin hetken, kävisimmekö katsomassa, mitä sisällä tapahtuu. Aukaisin oven, eikä se ole vieläkään sulkeutunut perässäni.

Vapaaehtoistyö vei minut mennessään. Sen kautta olen saanut mahdollisuuden vaikuttaa, osallistua, ja ennen kaikkea olla mukana edistämässä lasten ja lapsiperheiden hyvinvointia. Vapaaehtoistyön kautta olen tutustunut moniin uusiin ihmisiin; sen myötä elämääni on tullut hienoja, ihania persoonia, jopa sydänystäviä. Vapaaehtoistyö tuo hyvinvointia myös omaan elämääni, se antaa sopivaa vastapainoa leipätyölleni.

Ymmärrän, että järjestö- ja vapaaehtoistyö eivät välttämättä houkuta. Kiireinen työ ja kaiken energian imevä lapsiperhearki saattavat viedä niin äärirajoille, ettei vapaaehtoistyölle riitä aikaa. Usein kyse on kuitenkin myös valinnoista – jokainen päättää itse mihin aikansa käyttää. Toiset menevät kuntosalille, minä valitsen kerhon ohjaamisen. Vapaaehtoistyö on vienyt minut joskus epämukavuusalueelle ja haastamaan itseäni; näihin tilanteisiin en todennäköisesti olisi päässyt, jos en olisi tehnyt vapaaehtoistyötä. Järjestötyö ei kuitenkaan onnistu yksin: tarvitaan joukko samanhenkisiä ihmisiä sekä saumatonta yhteistyötä, jossa kaikkien tavoitteena on yhteen hiileen puhaltaminen.

Yhteisöjen ja kolmannen sektorin rooli palveluiden tarjoajana kasvaa koko ajan, ja ne tulevat jatkossakin täydentämään julkisia palveluita. Kansalaiset arvostavat järjestöjen tekemää työtä ja myös osallistuvat siihen mielellään – ehkä juuri sen matalan kynnyksen takia.

MLL:n toiminta on koettu tärkeäksi tueksi korona aikana. Toiminnassa korostuu vanhemmuuden tukeminen, tekemisen riemu, ilo. Juuri näitä asioita tässä ajassa tarvitaan.

Saija Mattila
puheenjohtaja, MLL:n Maikkulan paikallisyhdistys ry