Ilolla eskarista ekalle -pilotointi Ylivieskassa 

Pari vuotta taaksepäin pohdimme, että meidän yhdistyksen toiminnassa on ollut aukko alakouluikäisten lasten ja heidän perheiden huomioimisessa yhdistyksemme toiminnassa. Perhekahvilat ovat tavoittaneet kotona olevia lapsia vanhempineen, ja erilaisissa tapahtumissamme on ollut paikalla kaikenikäisiä. Tukioppilastoiminta on ollut taasen nuorille suunnattua. Tartuimme siis tilaisuuteen ja nyt olemme mukana pilotoimassa MLL:n valtakunnallista Ilolla eskarista ekalle-hanketta, jossa muut toimijat ovat pääasiassa etelämpää Suomea.

Ilolla eskarista ekalle -toiminnassa luodaan kohtaamisen ja vertaistuen paikkoja jännittävään siirtymävaiheeseen esikoululaisesta ensimmäiselle luokalle – niin lapsen kuin vanhemmankin näkökulmasta. Toimintaa kehitetään osana vanhemmuuden tuen Yhteisvastuu-kokonaisuutta, jota toteutetaan yhdessä Kirkkopalveluiden ja Pelastakaa Lapset ry:n kanssa. 

Me lähdettiin mukaan kolmen erikokoisen koulun ja ekaluokkalaisten kanssa, juuri nyt on alkamassa suunnitteluvaihe yhteistyössä ykkösluokkien henkilökunnan kanssa rastirataa varten. Yhdistyksestämme on mukana aktiivisesti kolme henkilöä pilotoinnin toteuttamisessa ja jokaisella on vastuulla yhteistyö yhden koulun kanssa. Yhdistyksemme puheenjohtaja on kouluttautumassa MLL:n Jututtamo-ohjaajaksi vanhempien keskusteluryhmiä varten. Yhdessä tätä kuitenkin tehdään, teamsin kautta ja kasvokkain, senhetkinen koronatilanne aina huomioon ottaen. Hankkeeseen liittyvät tapaamiset on hoidettu etäyhteyksien kautta muiden mukana olevien pilotoijien ja MLL:n hankekoordinaattorin Liisa Kilpiäisen kanssa. 

Syksyn pilotointien jälkeen ajatuksena on ollut kokeilla toimintaa eskarilaisten ja heidän vanhempiensa kanssa. Nälkä kasvaa syödessä, vai miten se olikaan? :)  

MLL:n yhdistysnetistä ja nettisivuilta löytyy paljon materiaalia pilotointiin sekä koulunaloittamiseen liittyen, ja meiltäkin voi pilottiin liittyvistä asioista kysäistä. Hankkeessa on kehitetty jo mm. Ilolla eskarista ekalle – pelit, jotka on tarkoitettu pelattavaksi eskari-ikäisten ja ekaluokkalaisten kotona yhdessä aikuisen kanssa. Kannattaa tutustua! 

Koronasta huolimatta, iloista syksyä! 


Kirsi Takkinen, puheenjohtaja, Ylivieskan yhdistys
Paula Kiiskilä, sihteeri, Ylivieskan yhdistys 
Anna Tammelin, varapuheenjohtaja, Ylivieskan yhdistys