Blogi

Lapset Puheeksi -keskusteluissa keskiössä on lapsi sekä perheen tavallinen arki

MLL:n Pohjois-Pohjanmaan piirin kautta on mahdollista käydä Lapset Puheeksi -keskusteluja menetelmään kouluttautuneiden työntekijöiden kanssa. Lapset Puheeksi -keskustelussa käydään perheen ja lapsen arkisia asioita keskustellen läpi. Perheen on mahdollista tutustua ennakkoon keskustelussa käytäviin kysymyksiin, joista vanhempi voi keskustelun kuluessa itse valita, mihin kohtiin haluaa syventyä ja mitkä mahdollisesti ohittaa.

Lapset puheeksi -menetelmä tarjoaa perheelle mahdollisuuden pohtia oman perheen tavallista arkea ja huomata mitkä asiat siinä kantavat. Tavallisen, toimivan arjen säilyttäminen suojaa perhettä myös muutostilanteissa, vaikkapa koulun tai päivähoidon alkaessa tai uuden sisaren syntyessä. Näiden asioiden äärelle Lapset puheeksi keskustelussa on lupa ja mahdollisuus pysähtyä yhdessä ammattilaisen kanssa.

Julkaistu 15.2.2022

Lue blogi tästä.

⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠

Minun VJK-matkani!

Aloitin oman VJK-opintoni puheenjohtajaurani alkuvaiheessa. Sain koulutuksesta paljon eväitä omalle puheenjohtajauralleni. Vaikka olin ollut MLL:n toiminnassa aiemminkin mukana, oli puheenjohtajuudessa paljon uutta. Koulutuksen aloitti yhtä aikaa myös varapuheenjohtajamme ja yhdessä tehtävien tekeminen olikin mielekkäämpää. Tehtävät olivat hyödyllisiä yhdistyksellemme, ja niitä pystyi hyödyntämään myöhemmin konkreettisesti. 

Suosittelen koulutusta varsinkin uusille puheen- ja varapuheenjohtajille, mutta varmasti siitä hyötyy jo pidempäänkin pallilla olleet.

Julkaistu 10.12.2021

Lue blogi tästä


Yhdistykset edistämässä Lapsivaikutusten arviointia Muhoksella

  
Melko lailla vuosi sitten eli loppusyksystä 2020 Muhoksen Pelastakaa Lapset ry lähestyi MLL:n Muhoksen yhdistystä ja pyysi mukaan edistämään Lapsivaikutusten arviointia Muhoksen kunnassa. Koska Lapsivaikutusten arviointi oli jo aiemmin nostettu esiin niin keskusjärjestön, piirin kuin yhdistyksenkin keskusteluissa, tuntui tärkeältä tarttua asiaan. Lisäksi Muhoksen MLL:n ja PeLa:n paikallisyhdistyksillä oli vahva yhteistyötausta tapahtumajärjestäjinä, joten kumppanuus tuntui luonnolliselta myös vaikuttamisen saralla. Lähdimme siis viemään asiaa yhdessä eteenpäin! 

Julkaistu 22.11.2021

Lue blogi tästä⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Yhteistyössä on voimaa: Kellon ja Kiviniemen nuoret rakensivat kaivatun skeittirampin itse!

Skeittiramppia oli toivottu kotikulmille jo varsin pitkään. Se oli yksi yleisimmistä toiveista niiden 200 nuoren joukossa, jotka keväällä 2021 vastasivat Kellon ja Kiviniemen koulujen 6.–9. ‐luokkalaisille tehdyssä kyselyssä, jolla kartoitettiin nuorten vapaa-aikaan liittyviä toiveita mm. nuorille suunnatusta kohtaamispaikasta sekä harrastusmahdollisuuksista.

Nuoret tekee ja aikuiset tukee!

Nuoret saivat miettiä ja suunnitella itse omaa kasvuympäristöään, alueen viihtyvyyttä ja alueen harrastuspaikkojen lisäämistä ja mikä parasta: saivat tehdä asioita itse! 

Mutta se idea, se lähti nuorilta. Miten tärkeää onkaan se, että kuullaan nuoria.

Julkaistu 9.11.2021

Lue blogi tästä


#MLL synttärit

Mannerheimin Lastensuojeluliitto täytti viime lokakuussa sata vuotta, jonka kunniaksi oli tarkoitus järjestää Koko Suomen lastenjuhlat. Juhlasuunnitelmamme menivät sekaisin koronarajoitusten vuoksi ja tapahtumien järjestämistä siirrettiin. Osa paikallisyhdistyksistä ehti järjestää juhlia jo viime vuonna ja olemmekin saaneet nauttia eri puolilla Pohjois-Pohjanmaata monenlaisista erilaisista tapahtumista lapsille ja lapsiperheille synttäreiden tunnelmassa!

Synttärit ovat onneksi joka vuosi ja pääsemme jatkamaan juhlintaa! MLL:n paikallisyhdistyksissä vapaaehtoiset ovatkin valmistelleet monenlaista kivaa myös tälle syksylle ja sunnuntaina 3.10. vietetään koko Suomen yhteistä lastenjuhlaa!

Julkaistu 1.10.2021

Lue blogi tästä


Ilolla eskarista ekalle -pilotti Ylivieskassa

MLL:n Ylivieskan yhdistys on mukana Ilolla eskarista ekalle -pilotissa, jossa luodaan kohtaamisen ja vertaistuen paikkoja jännittävään siirtymävaiheeseen esikoululaisesta ensimmäiselle luokalle – niin lapsen kuin vanhemmankin näkökulmasta. Toimintaa kehitetään osana vanhemmuuden tuen Yhteisvastuu-kokonaisuutta, jota toteutetaan yhdessä Kirkkopalveluiden ja Pelastakaa Lapset ry:n kanssa. 

Kannattaa tutustua! 

Julkaistu 31.8.2021

Lue blogi tästä

Leikitään yhdessä!

Tuleva kesä on jo kuudes, kun Haukiputaalla järjestetään MLL:n paikallisyhdistyksen organisoimaa ohjattua leikkipuistotoimintaa. Vaikka viime kesä olikin haasteellinen, pystyi toimintaa silti järjestämään perheille. Kesä tulee ja sitten taas leikitään, yhdessä, turvallisesti!

Julkaistu 19.5.2021

Lue blogi tästä.

Harjoittelijoiden kokemuksia etätoiminnan ohjaamisesta

Ääneen pääsevät piirillä perheiden kohtaamispaikkatoiminnan ja yhdistysten etäperhekahviloiden parissa harjoitteluaan suorittavat kasvatustieteiden opiskelijat.

Julkaistu 30.4.2021

Lue blogi tästä.

Kokemuksia ystävyydestä ja yhdessä kulkemisesta

"Uuteen kulttuuriin tutustuminen, oman maailmankatsomuksen avartaminen, vertaistuki, uuden oppiminen, ystävyys, yhteenkuuluvuus… siinä vain muutamia asioita, joita Ystäväksi maahanmuuttajaäidille –toiminta on minulle tarjonnut." Sanni Helanen kuvailee, mitä kaikkea hän on saanut toimiessaan itse vapaaehtoisena tukihenkilönä.

Julkaistu 23.3.2021

Lue blogi tästä.

Tyrnävän MLL:n tuotekassit vauvoille

Tyrnävän yhdistyksen puheenjohtaja sekä rahastonhoitaja löivät viisaat päänsä yhteen kertoakseen, mitä uutta ja mukavaa yhdistys keksi lapsiperheiden hyväksi. He kuvailevat ideaa ja prosessia vauvoille suunnatun tuotekassin takana.

Julkaistu 22.2.2021

Lue blogi tästä.

100 vuotta Oulun alueen lasten ja perheiden hyväksi

Oulun paikallisyhdistyksen puheenjohtaja Paula Rossi johdattaa meidät yhdistyksen 100-vuotiseen historiaan. Satavuotispäiväänsä yhdistys viettää tammikuun 28. päivä.

Julkaistu 21.1.2021

Lue blogi tästä.

Vapaaehtoistyö antaa mahdollisuuden vaikuttaa

"Vapaaehtoistyö vei minut mennessään. Sen kautta olen saanut mahdollisuuden vaikuttaa, osallistua, ja ennen kaikkea olla mukana edistämässä lasten ja lapsiperheiden hyvinvointia. Vapaaehtoistyö tuo hyvinvointia myös omaan elämääni, se antaa sopivaa vastapainoa leipätyölleni." Näin kertoo MLL:n Maikkulan paikallisyhdistyksen puheenjohtaja Saija.

Julkaistu 4.12.2020

Lue blogi tästä.